רכיב בתות שדה משפר זכרון

במחקר, שהתפרסם בכתב העת של האקדמיה הלאומית למדעים בארה"ב, נמצא כי פיסטין, רכיב טבעי המצוי בתות שדה, מגביר את האיתות התאי במוח ומשפר את הזכרון לטווח ארוך. אומרת דר' פמלה מהר, עורכת המחקר: "מאז שהגענו להבנה הבסיסית של התהליכים הביוכימיים הכרוכים בהיווצרות זכרון, אנו תרים במרץ אחר רכיבים בטוחים שניתן לבולעם במטרה לשפר את הזכרון". במסגרת חיפושיה אחר רכיבים שכאלה, בחנה דר' מהר אוסף של פלאבנואידים (רכיבים צמחיים בעלי פעילות אנטיאוקסידנטית) שיש להם השפעה מיטיבה על תאי עצבים. דר' מהר מצאה שכמה מהרכיבים, כולל פיסטין המצוי בתות שדה, ממריצים התמיינות והבשלה של תאי עצב. מסבירה דר' מהר: "רכיבים אלה עשויים להיות מועילים משום שהם לא רק מספקים הגנה לתאי העצב ממוות, אלא יכולים לעודד קשרים חדשים בין תאי העצבים. לפי מיטב הבנתנו, זכרון לטווח ארוך נוצר ונשמר בעקבות התחזקותם של הקשרים בין הנוירונים (תאי העצב) במוח. רצינו לבחון האם נוכל לעקוב אחר השפעתו של פיסטין על היווצרות זכרון לטווח ארוך בקרב חיות מעבדה". דר' מהר וצוותה מצאו כי פיסטין מפעיל את האיתות התאי באזור במוח הנקרא היפוקמפוס שיש לו תפקיד מכריע בהיווצרותם של זכרונות חדשים. במבחנים שנערכו לחיות המעבדה נמצא כי מתן השלמה תזונתית של פיסטין שיפר את יכולתם להזכר במהירות גדולה יותר בדברים שנלמדו קודם לכן. מסכמת דר' מהר: "זו הפעם הראשונה שתיפקודו של רכיב טבעי לשיפור זכרון אופיין ברמה המולקולרית במערכת העצבים המרכזית ונמצא כמגביר זכרון לטווח ארוך בחיות מעבדה. הבשורה הטובה היא שרכיב זה מצוי וזמין בתות שדה, אך הבשורה הרעה היא שמכיוון שמדובר ברכיב תזונה טבעי לא יושקע בו, קרוב לודאי, כסף הנדרש למחקרים קליניים בקרב אנשים הלוקים בבעיות זכרון, כמו החולים באלצהיימר".


עוד על זיכרון

הוסף תגובה