את שאריות המזון האורגני, הפכו לדשן טבעי לגינה

מה אפשר לעשות משאריות גזם גינת הבית, עלים וחומרים אורגניים מהאשפה הביתית – קליפות, שאריות ירקות, וכדומה? מומלץ שלא לזרוק את כל החומרים האלו. במקום זאת, נוכל ליצור לנו קומפוסט ביתי. כך ניצור לנו חומר דשן עשיר שייטיב עם הגינה, ונתרום להקטנת הררי האשפה הלא מנוצלים.


כמות שאריות המזון האורגני מגיעה לכ-40% מהאשפה הביתית. הקומפוסטציה היא שיטה לזירוז פרוק חומרים אורגניים. שמים את כל המרכיבים – גזם מהגינה, עלים, דשא קצוץ ופסולת אורגנית ביתית – בערימה שגודלה קוב אחד לערך (מטר רבוע אחד בגובה של מטר). החום שנוצר על ידי האורגניזמים הקיימים נלכד בתוך הערימה ועוזר לתהליכי הפירוק. התהליך מואץ מתוספת של חמצן כתוצאה מאוורור קבוע, על ידי הפיכת הערימה מדי מספר ימים. ניתן לרכוש קומפוסטר – מיכלים מיוחדים למטרה זו עם מכסה ופתח, אך ניתן להשתמש גם במיכלים מאולתרים מפלסטיק. יש ליצור בהם חורים על מנת לאוורר. בתחתית המיכל שמים גזם גס מהגינה. עדיף שהוא יהיה קצוץ לחתיכות קטנות עד 10 ס"מ. עליה מניחים שכבה של עלים ודשא קצוץ בגובה של כ- 20 ס"מ. מעל יש לשים שאריות אורגניות, ביתיות ושוב גזם גינה וחוזר חלילה. תוספת של מעט קומפוסט מוכן יכול לזרז את התהליך, מאחר והוא מכיל מיקרואורגניזמים הנחוצים לקומפוסטציה. על הערימה להיות לחה, אבל לא רטובה מדי. במידה וצריך, יש להוסיף מים מדי פעם. את הערימה רצוי לערבב אחת לכמה ימים ועל ידי כך ליצור אוורור שיזרז את הפירוק. בזמן תהליך הקומפוסטציה נוצר חום של מעל 70 מעלות. זה סימן טוב שהתהליך מתקדם כשורה. לא רצוי להכניס שאריות בשר, עצמות, דגים, וכמובן חומרים לא אורגניים, שאין להם כל תרומה לתהליך. אם יש ריח רע תוך כדי התהליך, הנובע בדרך כלל מעודף רטיבות או חנקן, יש לאוורר את הערימה עם קלשון. אם הערימה לא מתחממת, הדבר נובע כנראה מחוסר לחות ולכן מומלץ להרטיב מעט ולהפוך את הערימה. אחרי תקופה של 6-8 חודשים, נקבל כמעין אדמת יער המתפוררת בקלות, וזהו הסימן לכך שהקומפוסט מוכן. עם הקומפוסט הזה אפשר להשתמש בגן לטיוב הקרקע, להוסיף למצע שתילה במיכלים גדולים ולחיפוי קרקע. מי שרוצה באספקת קומפוסט קבועה לאורך כל השנה יכול להכין במקביל ובדרוג מספר ערימות.


באדיבות איריס גלזמן, משתלות וונדי, עולם הגן

שתי אפליקציות מומלצות

      

תודה! כבר אהבת את זה.