פקקת ורידים

על פי נתונים שמופיעים במשרד הבריאות, הרי שמדי שנה חולים 43 אלף ישראל בפקקת ורידית, VT, ועל פי הערכות בין 1000 ל-1,500 איש ימותו מכך מדי שנה. לשם השוואה, מדובר על מספרים גבוהים יותר מאיידס או סרטן השד, אשר זוכים לחשיפה תקשורת רחבה.

הנתונים גם מלמדים שמדובר באחד מגורמי התמותה הגבוהים ביותר בתוך בית חולים ובעזרת טיפול נכון ניתן למנוע זאת, לפחות שני שלישים מהמקרים, עם זאת רק קרוב לשלושים אחוז מקבלים טיפול מניעתי, זאת למרות שלפחות אצל 47 אחוז היו גורמי סיכון שדרשו טיפול מונע.  נתונים אלה מלמדים עד כמה חשוב שהמערכת תהיה מודעת לבעיה, ועד כמה חשוב להעניק טיפול מניעתי בזמן. מדובר בטיפול יחסית פשוט, שכן באמצעים תרופתיים אפשר למנוע את התפתחות המחלה.

פקקת ורידים זה מצב רפואי בו קצב זרימת הדם יורד בצורה קיצונית עקב מחלה, פציעה וחוסר פעילות ממושכת. מצב זה יוצר קרישי דם אשר עלולים עם הזמן להיפרד מהגוש המרכזי ולהגיע אל אזורים שונים בגוף, ליצור בהם נזק בריאותי, מחלות, עד כדי מוות.

לפני שנסביר מה הם גורמי הסיכון למצב של פקקת ורידים וכיצד אפשר לאבחן מצב שכזה, צריך לומר, באופן טבעי אנשים מבוגרים, מגיל ארבעים ומעלה, נמצאים ברמת סיכון הרבה יותר גבוהה מאחרים. הן בגלל שהם נושאים איתם היסטוריה רפואית והן בגלל שהם מתמודדים עם מצבים רפואיים הרבה יותר משמעותיים, כאשר התופעה מופיעה.

מה גורמי הסיכון העיקריים לפקעת ורידים

ישנם שורה של גורמי סיכון במקרה של מחלה זו. למשל, חוסר תנועה, דבר שיכול להיווצר כתוצאה משכיבה ממושכת, החלמה אחרי ניתוח או תאונה. במקרה כזה זרימת הדם תהיה מאוד איטית, מה שיעלה את הסיכוי להיווצרות של קרישי דם.

חבלות בגוף שגורמות נזק לשרירים, יכולות להוביל לפגיעה קשה בוורידים ובזרימת הדם, מחלות לב, זיהומיות או דליות ברגליים, עודף משקל משמעותי, עישון בכמות גבוהה, וכן טיסות ארוכות (או לחילופין, נסיעות ארוכות ברכב) בגלל הישיבה הממושכת וחוסר התנועה.

בנוסף לכל גורמי סיכון אלו, הרי שבקבוצות הסיכון אפשר למצוא נשים אחרי לידה ונשים שנוטלות גלולות, וכן חולים מעל גיל 60.

כיצד ניתן לאבחן ולטפל בפקקת ורידים

האבחון מתבצע באמצעות בדיקה מעבדתית, זו יכולה לזהות את החסימות בצורה הרבה יותר פרקטית מאשר בדיקה קלינית. כמו כן, נהוג לעשות מיפוי גוף (באמצעות הזרקת פיברינוגן אל תוך הגוף), בדיקת דופלר שמשמש כאמצעי לסקירה, וכן מדידות לחץ וורידי בוורידים של הרגל ובדיקת פלטיסמוגרפיה.

בהתאם לאבחון מחליטים כיצד לטפל בבעיה, בדרך כלל הטיפול יהיה באמצעות תרופות, שימוש בגרבי לחץ, וכן הכנסת פילטר זמני למקום אשר יזרז את שחרור הוורידים. במקרים קיצוניים, אז יהיה צורך לשכב במיטה עם גפיים מורמים בזווית של 150-200, במטרה להפחית את הבצקות ואת הכאב ולמנוע היווצרות פקקת חדשה.
 

 

הוסף תגובה